Winternoodplan opgeheven

Vanaf 18 maart 2019 is het Winternoodplan in Aalst niet langer van kracht. Daklozen en mensen met een acuut woonproblemen vonden ook deze winterperiode hun weg naar de winteropvang. "Gemiddeld ving de winternachtopvang minder cliënten op dan vorig jaar”, meldt schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA). 

Het Winternoodplan werd geactiveerd  op 1 december 2018. De Stad Aalst en het OCMW boden samen extra hulp en onderdak aan daklozen of inwoners van Aalst met een acuut woonprobleem. Ze deden hiervoor een beroep op het CAW, vzw Parol, dienstencentra en vele vrijwilligers.
Gemiddeld ving het residentieel centrum 11,6 cliënten per dag op. Dit aantal ligt lager dan het gemiddelde van de winter van 2017-2018 (13,6 cliënten/dag). De voorbije winter sliep 14 keer een  kind in de winternachtopvang. Deze winter werd tijdens de vriesperiode voor het eerst weekend dagopvang voorzien door vrijwilligers. In de toekomst wordt gezocht naar een structurele oplossing.

Schepen Sarah Smeyers: "We kunnen het Winternoodplan met een gerust hart afsluiten. De formule werkt. Het is jammer dat er mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben of een ander acuut woonprobleem, maar de koude winternachten moesten ze gelukkig niet buiten trotseren. Ik bedank alle sociale organisaties en de vrijwilligers die mee hun schouders hebben gezet onder het Winternoodplan.”
Mocht er na 17 maart nog nachtvorst zijn, dan blijft de reguliere opvang beschikbaar. Niemand moet de nacht buiten in de vrieskou doorbrengen.

Aalst, 15 maart 2019

Het Winternoodplan is meer dan enkel nachtopvang. 
  • CAW Oost-Vlaanderen, Nachtopvang Aalst heeft de capaciteit van ‘Bed-Bad-Brood’ verhoogd naar 14 (nood)bedden;
  • vzw Parol en zijn vrijwilligers voorzagen in dagopvang in De Living, samen met de straathoekwerkers, partners CAW en Dekenaat;
  • de dienstencentra De Maretak, De Dendervallei en De Toekomst, waar mensen ook overdag terecht konden.

 

Sitemap   Privacyverklaring OCMW Aalst   Cookiebeleid    

© 2017 OCMW AALST | Powered by The eForum Factory