Dienstencheques

 
Wat?
 
Wanneer u hulp wenst in te roepen voor het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken,  kan u een beroep doen op een werkkracht via de dienstencheques. Per begonnen uur betaalt u de werkkracht met een dienstencheque.
 
De dienstencheque is een betaalmiddel, uitgegeven door Sodexo. De waarde van zo een cheque is 9 euro, en hij is acht maanden geldig. U kan de cheques aankopen per 10 stuks (minimum) en per domicilie.
 
Het systeem is ook fiscaal aantrekkelijk. Per cheque wordt er een administratieve kost van 0,5 euro aangerekend (apart van de bestelling bij Sodexo).
 
 
Voor wie?
 
Alle particulieren uit groot Aalst kunnen gebruik maken van de dienstencheques. Wij aanvaarden ook elektronische dienstencheques.
 
 
Waarvoor?
 
Via het OCMW Aalst kan u met de dienstencheques betalen voor thuishulp van huishoudelijke aard: poetsen, wassen, strijken, verstelwerk, koken en boodschappen doen. Onze dienst bekijkt of er op uw vraag kan worden ingegaan, en zoekt, in overleg met u, naar de meest passende oplossing.
 
 
Hoe werkt de dienstencheque?
 
Alvorens een beroep te kunnen doen op huishoudelijke hulp via de dienstencheques moet u zich inschrijven bij Sodexo, zodat u de cheques kan bestellen. Deze inschrijving is gratis en gebeurt via het inschrijvingsformulier dat u kan bekomen:
  • op de website van de Vlaamse overheid: http://www.dienstencheques-vlaanderen.be 
  • op eenvoudige aanvraag bij Sodexo op het nummer 02 547 54 95
  • bij het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA)
  • bij het OCMW
Na uw inschrijving ontvangt u een inschrijvingsbevestiging met daarop een aantal gegevens die u nodig hebt om de dienstencheques te bestellen. Een dienstencheque is slechts acht maanden geldig na de datum van uitgifte. Alvorens u deze bestelt, is het dus aangewezen contact op te nemen met het OCMW om de beschikbaarheid van huishoudhulp na te gaan.
 
Per gewerkt uur moet u een dienstencheque betalen (elk begonnen uur = een volledig gepresteerd uur). U geeft de cheque(s) mee aan uw huishoudhulp, nadat u deze gedateerd en ondertekend hebt.
Dienstencheques geven u recht op een belastingaftrek van 30%. Dit betekent dat u slechts 6,30 euro per uur betaalt als u belastingplichtig bent.

Vanaf aanslagjaar 2009 (inkomsten 2008) kunnen gebruikers met een laag inkomen genieten van het belastingsvoordeel via een terugbetaalbaar belastingskrediet. Meer info bij het contactcenter van de FOD Financiën: 02/572 57 57.

 
Aantal dienstencheques?

Per jaar mag een gebruiker maximaal 500 dienstencheques aankopen (400 cheques aan 9 euro en 100 cheques aan 10 euro).

Uitzonderingen: eenoudergezinnen, mindervalide personen, ouders van een minderjarige met een handicap en personen die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genieten. Zij mogen per jaar 2.000 dienstencheques aankopen.
 
 
 
Meer info?
 
U kan ook bij de volgende instanties terecht voor meer informatie over de dienstencheques:
 

Sitemap   Privacyverklaring OCMW Aalst    

© 2017 OCMW AALST | Powered by The eForum Factory